Let op, geld lenen kost ook geld.

De beste autolening vinden: Tips

Wat is de beste autolening voor u? Stel deze vraag aan enkele kennissen, en de kans is groot dat ze allemaal antwoorden dat de goedkoopste autolening voor hen de beste manier is om een auto te financieren.

Een autolening is een manier om de aankoop van een wagen te spreiden in tijd. Hiertegenover staat dan wel dat de aanbieder of kredietverstrekker rente aanrekent. Het spreekt voor zich dat de totale kostprijs van een autofinanciering zo goedkoop mogelijk is. Maar zijn er zaken verbonden aan een autolening die u zelf in handen heeft? We verzamelden allerhande nuttige tips die u mee helpen bepalen wat voor u de beste autolening kan zijn en hoe u kan besparen tijdens het kiezen van een autolening.

Tips om de beste autolening te vinden

Autoleningen vergelijken en geld besparen

Online autoleningen vergelijken is de meest eenvoudige manier om na te gaan of een autolening nog goedkoper kan. Elke aanbieder is verplicht om gebruik te maken van het JKP (jaarlijks kostenpercentage). Dit percentage geeft de totale kosten weer van een lening of krediet. Op die manier kan u hele snel nagaan welke de goedkoopste autolening is.

Via onze website is het mogelijk om autoleningen snel te vergelijken. U kan doorlinken naar de site in kwestie en op de site van de kredietverstrekker een autolening simulatie uitvoeren. Wanneer u de goedkoopste autolening heeft gevonden, dan kan u online ook een offerte aanvraag indienen. Hierdoor kan het hele dossier snel afgerond worden, en hoeft u zich ook niet te verplaatsen.

Hoeveel kan ik lenen?

Het is nooit de bedoeling om meer te lenen dan u in staat bent om terug te betalen. Vaak hanteert men de regel dat u maximaal 1/3e van uw inkomen mag lenen. Anders verwoord: de maandelijkse aflossingen van uw leningen mogen niet meer dan 1/3 e bedragen dan van uw netto-inkomen.

Bij elke kredietaanvraag zal de bank uw kredietgeschiedenis controleren en beoordelen of u in staat bent om de gevraagde lening terug te betalen. Indien u al een dure hypothecaire lening heeft lopen, dan zal men hier dus rekening mee houden. Door simulaties uit te voeren en de maandelijkse aflossingen te berekenen kan u alvast een inschatting maken of u voldoende capaciteiten heeft om de autofinanciering terug te betalen.

Aan de hand van uw kredietgeschiedenis en kredietwaardigheid, kan de kredietinstelling schatten hoeveel je maximaal kan lenen voor de aankoop van een auto. U kan zelf de 1/3-regel hanteren om na te gaan wat u leencapaciteit ongeveer bedraagt.

Nog beter is het bijhouden van een huishoudbudget met daarin al uw inkomsten en (vaste) uitgaven. Je berekend op die manier hoeveel geld je maandelijks overhoudt en kan spenderen.

Meer lenen dan de aanschaffingswaarde

Sommige banken staan het toe om meer te lenen dan de aanschaffingswaarde van de auto. Om een autolening te bekomen moet u immers een bestelbon of factuur hebben als bewijs om een lening te bekomen. Daar bovenop kan nog eens 10% of 20% meer bij geleend worden.

autolening contract tekenen

© Pixabay – Beste autolening

Meestal gaat het om leningen van 110% van de aankoopwaarde, maar bij Beobank kan dit zelfs oplopen tot 120% van de aankoopprijs. Misschien is dit een belangrijke factor voor u om de beste autolening te vinden?

Het bedrag dat je extra leent kan gebruikt worden om de belasting op inverkeerstelling te betalen en de eerste premie van de omniumverzekering of verzekering burgerlijke aansprakelijkheid auto.

Leen bij voorkeur niet meer dan nodig is om de auto te kopen. Dit heeft alleen als gevolg dat de totale kostprijs van de lening de hoogte ingaat.

Leeftijd van de auto

Bij autoleningen wordt vaak een onderscheid gemaakt tussen leningen voor een nieuwe auto, of leningen voor een tweedehandswagen. Onder een nieuwe auto worden alle auto’s verstaan die minder dan 2 jaar oud zijn. In enkele gevallen kan deze termijn iets hoger liggen.

Dat is heel belangrijk om te weten, want dit heeft een grote invloed op het JKP. Een lening voor een nieuwe auto zal doorgaans een lagere JKP hebben dan een autofinanciering voor een occasiewagen.

  • Autoleningen voor nieuwe wagens vereisen een hoger leenbedrag en een langere terugbetalingstermijn. De JKP ligt lager, maar je betaald echter wel langer af.
  • Autoleningen voor tweedehandswagen zullen niet zo’n hoog leenbedrag hebben. De terugbetalingstermijn is ook korter omdat de resterende economische levensduur van de auto ook lager ligt in vergelijking met een splinternieuwe auto. Het JKP zal hoger liggen.

Tijdstip: wanneer geld lenen voor auto?

Bent u op zoek naar een nieuwe auto, maar is de vervanging niet dringend? Dan kan u best nog even afwachten tot het autosalon van start gaat. Het is een jaarlijks terugkerend feit dat er zowel hoge kortingen worden geboden op nieuwe auto’s, maar kredietverstrekkers gaan hier graag in mee en bieden dan ook leningen aan met lagere rentevoeten.

Even wachten tot het autosalon van start gaat kan tot driemaal toe diverse financiële voordelen opleveren:

  • Er is meer ruimte om te onderhandelen over de prijs van een wagen. Dit kunnen kortingen zijn en/of aantrekkelijke overnamepremies
  • Financiële instellingen verlagen vaak de rentevoet tijdens de periode waarin het autosalon loopt
  • Verzekeraars bieden ook vaak kortingen op premies van autoverzekeringen

Lenen bij de bank, of bij de constructeur?

Om de betaling van uw auto te spreiden zijn er verschillende mogelijkheden. Niet alleen kan u terecht bij de traditionele grootbanken, ook online kan je kredietmaatschappijen terugvinden waar u mogelijkheden worden aangereikt. Tot slot kan u ook rechtstreeks bij de autodealer terecht om de aankoop van uw wagen gespreid te betalen. Dit laatste gebeurd dan onder de vorm van een verkoop op afbetaling.

Het loont dus de moeite om te weten te komen welke financieringsvormen er beschikbaar zijn. Daarover kan u meer lezen in dit artikel over de verschillende formules.

Looptijd van de autolening

Bij leningen is het vaak zo dat hoe korter de looptijd is, hoe goedkoper de lening is. Dat weet u pas na het uitvoeren van enkele autolening simulaties.
Het is echt de moeite om met enkele simulatietools te spelen om interessante zaken te ontdekken. Zo kan een lening met een korte looptijd een hoger JKP hebben, maar in totaliteit toch goedkoper zijn dan een lening met een looptijd die twee jaar langer duurt.

Het voelt echter niet goedkoop aan, omdat de maandelijkse lasten hoog liggen. Vergeet echter niet dat maandelijkse terugbetalingen zowel rente als kapitaal omvatten. De werkelijke kost van een lening is het gedeelte dat meer bedraagt dan het geleende kapitaal.
Aan de hand van een goed beheerd budget kan je autolening simulaties gebruiken om te bepalen welke maandelijkse lasten u kan dragen en welke looptijd van de lening optimaal is in uw situatie.

De minimumlooptijd van een autolening bedraagt 12 maanden en de maximale looptijd van autoleningen (consumentenkredieten) zijn wettelijk vastgelegd en variëren naargelang het geleend bedrag.

looptijd autolening

© Wikipedia – Looptijd lening op afbetaling

De geschikte autolening

Er zijn veel factoren die van belang zijn bij het kopen van een auto en het kiezen van een autolening. Zorg er in eerste instantie voor dat u voldoende kredietwaardig bent en dat de auto binnen uw budget past.

Zowel bij nieuwe auto’s als tweedehandswagens is het altijd belangrijk om te proberen onderhandelen. Dat kan ook onder de vorm zijn van een extra korting, betere overnamepremie of extra opties. Spreek niet van een autofinanciering alvorens de prijs is vastgelegd en in lijn ligt met het aanbod van andere autohandelaars. Bij voorkeur kan u nog wachten tot het autosalon van start gaat.

Wanneer u een autolening zal afsluiten, zie er dan op toe dat de looptijd niet hoger ligt dan de economische waarde van de auto. Desnoods kan je zelf al een voorschot betalen om het leenbedrag ook te beperken. Er bestaan verschillende soorten autoleningen: ga na of er toch geen financieringsvorm is die beter past binnen uw situatie.

Vergelijk ook autoleningen online bij meerdere aanbieders. Via de tabellen op onze website komt u te weten welke aanbieders online actief zijn en waar u autolening simulaties kan uitvoeren.

Top