Let op, geld lenen kost ook geld.

Autolening soorten: welke kiezen?

Online op zoek naar een voordelige autolening? Weet in eerste instantie dat er verschillende kredietformules bestaan om de aankoop van uw nieuwe auto mee te financieren. Graag lichten we de verschillende soorten autoleningen toe, zodat u goed geïnformeerd uw keuze kan maken.

Soorten autoleningen

Doel van de autofinanciering

In eerste instantie zal het belangrijk zijn om te weten wat het doel is van de autolening, kortom: waarvoor moet deze dienen?

Lenen voor een nieuwe auto

Om een auto te kopen, wordt meestal ook geld geleend. Een nieuwe wagen is betrekkelijk duurder dan een occasie wagen waardoor het leenbedrag bij nieuwe auto’s ook hoger zal liggen. Via onze website kan u leningen voor nieuwe auto’s eenvoudig vergelijken.

Autoleningen vergelijken gebeurd het best aan de hand van het JKP dat steeds moet vermeld worden, dat is wettelijk verplicht. Het JKP is een percentage dat alle omvat die de autolening met zich meebrengt: zowel de rentevoet van de autolening als de kosten die verschuldigd zijn aan de kredietverstrekker. Hierdoor kan u als consument vrij eenvoudig autoleningen vergelijken.

Gaat u online op zoek naar een autolening, dan merkt u direct een verschil op tussen nieuwe wagens en tweedehandswagens. Het mag duidelijk zijn dat de JKP van nieuwe auto’s betrekkelijk lager ligt dan de JKP bij occasiewagens.

Het verschil tussen beide soorten leningen kan verklaard worden doordat men er van uitgaat dat nieuwe auto’s een langere levensduur hebben dan tweedehandswagens. Hierdoor is het risico ook lager dat u blijft verder betalen voor een auto die anders niet meer in uw bezit is.

Lenen voor een occasie auto

Tweedehandse wagens zijn vaak goedkoper dan nieuwe auto’s, maar er wordt uitgegaan van een kleinere resterende levensduur van de auto. Hierdoor zal de leentermijn vaak korter zijn dan bij een autofinanciering voor een nieuwe auto. Om dit te compenseren, zal een financiële instelling hogere rentevoeten toepassen.

Kredietverstrekkers beschouwen een auto als tweedehands, wanneer de wagen ouder is dan 2 jaar (bij sommige kredietverstrekkers 3 jaar). De leeftijd van de auto die u wenst te kopen heeft dus zeker een invloed op de rentevoet van een autolening.

Om zoveel als mogelijk te besparen op een autolening, is het vaak interessant om een zo hoog mogelijk voorschot te betalen. Zodoende zakt ook het bedrag dat u hoeft te lenen, en betaald u minder interesten.

Lenen voor een mobilhome, motor of caravan

Lenen voor een caravan of motor zal meestal onder dezelfde voorwaarden als een autolening gebeuren. Een autolening kan u in principe dus ook aanwenden voor de aankoop van een motor, caravan, mobilhome en zelfs elektrische fietsen.
Handig om weten omdat u ook gebruik kan maken van onze tabellen die autoleningen vergelijken, voor de aankoop van een nieuwe mobilhome of caravan.

Autolening kredietformules

Wanneer u weet dat in de meeste gevallen geld wordt geleend voor de aankoop van een auto, dan kunnen we besluiten dat autoleningen zeer populaire formules zijn. Het gevolg hiervan is dan ook dat u verschillende mogelijkheden hebt om de aankoop van uw wagen te financieren.

Autolening: Leningen op afbetaling

Wellicht hebt u al gehoord over de persoonlijke lening. De term die hiervoor gebruikt moet worden is de lening op afbetaling, maar doorgaans is de persoonlijke lening beter gekend in de volksmond. Elke autolening die een kredietverstrekker aanbiedt zal vallen onder de lening op afbetaling, maar wat houdt dat nu in?

Een lening op afbetaling is een vorm van geld lenen waarbij op voorhand alles wordt vastgelegd: zowel het leenbedrag, de terugbetalingstermijn als de maandelijkse terugbetaling zijn op voorhand gekend. Zodoende hoeft u nooit te rekenen op onaangename verrassingen tijdens de looptijd van de lening.

Autoleningen aan 110% of 120%

Het is vaak mogelijk om meer te lenen, dan de aankoopprijs van uw auto. Bij Record Bank is dat bijvoorbeeld 110% van de aankoopprijs, bij Beobank is het mogelijk om zelf tot 120% van de aankoopprijs te lenen.

Door meer geld te lenen dan de aankoopprijs van de auto, kan u ook de eerste kosten van aanschaf mee financieren: denk maar aan de kosten van een omniumverzekering of de belasting op inverkeerstelling (BIV).

Handig is het zeker en vast wel, maar hou er ook rekening mee dat je hierdoor meer zal lenen, en meer zal moeten terugbetalen. Het beïnvloedt de kostprijs van uw autolening waardoor u in eerste instantie goedkoper af bent door hier niet extra voor te lenen.

Ballonkredieten (autolening met restwaarde)

Een ballonkrediet wordt gebruikt onder diverse benamingen: lening met restwaarde, lening met lagere maandelijkse aflossingen, ballonlening of ballonkrediet.

Het gebruik van een ballonkrediet is een andere mogelijkheid van geld lenen voor de aankoop van uw auto. Naast het financieren van auto’s, wordt het net iets meer frequenter gebruikt om investeringen te verrichten.

Het doel van een ballonlening is om de maandlasten zo laag als mogelijk te houden. U zal met andere woorden maandelijkse betalingen moeten verrichten, maar die zullen lager zijn dan een traditionele autolening. Daar tegenover staat wel dat u op het einde van het contract het resterende bedrag in één keer moet aflossen.

Meer concreet hebt u op het einde de keuze:

  • Om de restwaarde volledig terug te betalen
  • Om de auto te verkopen en een nieuwe wagen te kopen
  • Om een nieuwe lening aan te gaan om de restwaarde te financieren

Een ballonlening kan u terugvinden bij diverse kredietverstrekkers en grootbanken. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Beobank
  • BNP Paribas Fortis
  • Record Bank
  • KBC

Of een ballonkrediet een interessante formule is houden we even opzij. Het is echter wel zo dat u rekening moet houden met een sterk dalende waarde van uw auto, terwijl u op het einde van de looptijd een groot restbedrag moet terugbetalen. Vandaar dat deze leenformule zich beter richt op investeringen die op termijn een rendement opleveren, een auto doet dat niet.

Verder dient u ook rekening te houden met bepalingen in het contract: zo kan er bijvoorbeeld een limiet opgelegd worden aan het gereden aantal kilometers. Meer informatie over ballonkredieten en de respectievelijke voordelen en nadelen van een ballonlening kan je terugvinden in dit artikel.

Kredieten zonder intrest (0% rente)

Lenen zonder rente te betalen, kan dat wel? Het blijft altijd opletten geblazen wanneer iets gratis wordt aangeboden, en dus ook bij autoleningen die met een JKP van 0% worden aangeboden. Een autolening aan 0% JKP impliceert dan ook dat u ook geen dossierkosten zou betalen. Waarvan leeft de kredietverstrekker dan?

sleutels auto overhandigen na financiering met autolening

&copy, Shutterstock

Het kan echter wel mogelijk zijn dat u een lening aan 0% aangeboden krijgt door de dealer bij wie u de wagen zal kopen. Is dat een aantrekkelijk aanbod?

Alvorens met uw autodealer te spreken over autofinancieringen is het belangrijk dat de prijs van de auto wordt vastgelegd. Vaak komt voor dat bijkomende kortingen of overnamepremies niet meer mogelijk zijn (of minder interessant zijn) wanneer u ingaat op het aanbod van een autolening aan 0%.

Let steeds op de kleine lettertjes als u een aanbieding te zien krijgt die er te mooi uitziet, vaak tracht de aanbieder dan ook op een andere manier hun winstmarge op peil te houden. Onderhandel dus steeds op voorhand over de prijs en bijkomende premies/kortingen. Doe dit desnoods bij meerdere autoverkopers.

Verkoop op afbetaling

We spreken van een verkoop op afbetaling wanneer je de aankoop van een auto terugbetaald in maandelijkse schijven. Het ballonkrediet kan hier dus ook onder vallen. Vaak zijn het de handelaars die een verkoop op afbetaling verschaffen.

Kenmerkend bij een verkoop op afbetaling is dat je meteen ook eigenaar van de auto wordt. De looptijd wordt vooraf bepaald en om de kosten te kunnen visualiseren, wordt er ook gebruik gemaakt van de JKP-formule. Zodoende kunt u ook inschatten wat de totale kostprijs zal bedragen en deze vergelijken met autoleningen van kredietverstrekkers.

Een verkoop op afbetaling komt het meeste voor bij goederen met een beperkte waarde. De termijn waarbinnen de terugbetaling moet gebeuren is dan ook relatief klein (1 jaar). Auto’s behoren niet echt onder deze noemer waardoor u meestal zal gevraagd worden om een voorschot te betalen. Hou er rekening mee dat voorschotten in cash geld van meer dan 3.000 euro niet meer zijn toegelaten.

Ook de leasing is een vorm van verkopen op afbetaling. De berekening gebeurd echter anders en is complexer omwille van het feit dat ook de autoverzekering en onderhoudskosten in het totaalpakket kunnen ingesloten worden.

Top