Let op, geld lenen kost ook geld.

Autolening geweigerd?

Het kan gebeuren dat een kredietverstrekker uw autolening aanvraag weigert. Dat is op zich geen reden van paniek, de ene bank is nu eenmaal soepeler dan de andere bank. Toch is het interessant om te weten te komen wat de reden is waarom een bank weigert om u een lening of krediet te verlenen.

Een kredietverslag aanvragen

Bij elke lening die u aanvraagt is de bank verplicht om uw kredietgeschiedenis te controleren. Ze zal anders verwoord uw kredietwaardigheid controleren. Wanneer de bank ziet dat u genoteerd staat op de zwarte lijst, of om een andere reden twijfels heeft, dan kan dat resulteren in het weigeren van uw aanvraag, maar het kan evengoed zijn dat ze het maximum leenbedrag verlagen.

Bij elke beslissing die wordt genomen, zal de financiële instelling een kredietverslag opmaken. Het is nuttig om hiervan een kopie te vragen of inzage. Zodoende kan u nagaan waar het probleem zich precies bevindt.

Wat wordt er gecontroleerd?

In eerste instantie is het belangrijk dat u zelf nagaat of u in staat bent om de autolening terug te betalen; Door al uw inkomsten en uitgaven neer te pennen en te kijken welke ruimte er overblijft kan u een eerste belangrijke indruk krijgen van uw financiële mogelijkheden.

duimen omhoog omlaag autolening goedgekeurd of niet goedgekeurd

© Pixabay

Een tweede manier om af te toetsen naar uw mogelijkheden is door de 1/3-regel toe te passen: u kan maximaal 1/3 e van uw netto inkomen spenderen aan maandelijkse terugbetalingen van leningen. Indien u daar al over zit, dan zal dit ook invloed hebben op uw lening aanvraag.

Instellingen controleren verschillende zaken. Ze willen immers zeker zijn dat u in staat bent om de lening zonder problemen terug te betalen. Zo zal men nagaan of uw inkomen voldoende hoog is en hoe de kredietgeschiedenis is bij de instelling.
Ook uw werksituatie is van belang: heeft u een vaste job of werkt u met een tijdelijk contract? Als uw werksituatie een probleem is, dan kan een ondertekende brief van uw werkgever met de belofte u een vast contract te bieden na afloopt van het tijdelijke contract, misschien al heel wat oplossen.

// Simuleer hier uw autolening bij kredietpartner

Geweigerd? Neem genoegen met minder

Bespaar zo nodig op enkele andere zaken om extra financiële ruimte over te houden. Heeft u een dure auto in gedachten? Neem dan eventueel genoegen met een andere auto die al enkele kilometers op de teller heeft. Vraag dan aan de bank of een langere looptijd en/of lager kredietbedrag wel een positief effect heeft op uw autolening aanvraag. Dit kan iets duurder uitvallen, maar dan bent u tenminste toch geholpen.

Online autoleningen vergelijken

Vergelijken van autoleningen is de boodschap, er zijn voldoende kredietverstrekkers die soepeler zijn bij het controleren van de aanvragen, zoals kredietpartner.be; Daar tegenover staat echter wel dat u niet zal kunnen genieten van de meest voordelige JKP. Indien u volgens de bank meer risico inhoudt, dan zal dit het jaarlijks kostenpercentage beïnvloeden.

Door verschillende autoleningen te vergelijken, kan u te weten te komen welke maatschappij uw lening aanvraag zal goedkeuren en aan welk JKP dat zal zijn. Onze tip is dan ook om bij onderstaande kredietverstrekkers een simulatie uit te voeren en een aanvraag in te dienen.

Top