Hoe verloopt het aanvragen van een autolening, en wat kan u doen om zich hier optimaal op voor te bereiden? Wanneer u het artikel over het controleren van de kredietwaardigheid al heeft gelezen, dan weet u in grote lijnen al wat er nodig is om een autolening aanvraag in te dienen en hoe deze lening aanvraag goedgekeurd kan worden.
Autolening aanvragen: stap voor stap
In eerste instantie moet u zelf al een beetje nagaan of u in staat bent om de lening die u wenst af te sluiten ook daadwerkelijk kan terugbetalen. Het bijhouden van een huishoudelijk budget met uw inkomsten en uitgaven is een eenvoudige manier om uw eigen financiële situatie goed te kennen.
Wanneer u het budget heeft bepaald, dan wilt u natuurlijk een passende wagen uitzoeken. De kans is groot dat u al iets op het oog heeft. Een offerte aanvragen is mogelijk zodat u zich hiermee kan behelpen bij het aanvragen van een lening.
Autoleningen vergelijken
Online autoleningen vergelijken en simulaties uitvoeren op websites van verschillende kredietverstrekkers is een goed idee om een idee te krijgen hoeveel kosten en interesten u zal betalen voor de lening.
Aangezien elke kredietmaatschappij verschillende modellen hanteert, is het geen slecht idee om onmiddellijk simulaties uit te voeren bij verschillende partijen. Wij helpen u graag een handje bij de start: aan de hand van de tabellen kan u nagaan bij welke kredietverstrekkers het mogelijk is om een lening aanvraag online te doen.
Na het uitvoeren van de simulaties kan u eveneens een aanvraag indienen. Het voorstel dat u van deze instelling ontvangt is dan definitief, maar zolang u niets tekent dan ontstaan er nog geen verplichtingen. U moet sowieso eerst het dossier aanvullen en enkele documenten verzamelen om mee te sturen.
Vereiste documenten bij lening aanvraag
Wanneer u een voorstel in de bus heeft ontvangen dan moet u een aantal documenten verzamelen. Hiermee kan de bank of kredietmaatschappij je kredietwaardigheid nagaan. Volgende documenten dient u alvast klaar te houden:
- Een offerte, bestelbon of de factuur van de auto die u wenst aan te kopen
- identiteitsgegevens (ID-kaart, rijbewijs, …)
- Bewijs van huisvesting (vaste woonplaats bewijzen) bijvoorbeeld door een elektriciteitsfactuur)
- Een overzicht van andere lopende leningen en kredieten
- Bewijs van inkomen (loonbrief of balans indien u zelfstandige bent)
- Bewijs van tewerkstelling (vast contract of tijdelijk contract)
- Andere inkomsten (bijvoorbeeld ontvangen huurgelden)
- Andere verklaringen (spaarrekening tegoeden, fondsen, termijndeposito’s, …)
Bij een online aanvraag zullen wellicht niet alle documenten opgevraagd worden, maar wanneer u een afspraak maakt bij de bank, dan is het nuttig dat je alle bovenstaande gegevens direct meeneemt. Zo vergroot je je kansen om snel een antwoord te ontvangen.
Jouw financieel profiel
Aan de hand van alle bovenstaande gegevens en de verplichte controle van de databank van het CKP (De Centrale voor Kredieten aan Particulieren) zal de bank een verslag en financieel profiel opmaken waartoe ze in staat is om uw autolening aanvraag al dan niet goed te keuren.
Het mag duidelijk zijn dat de bank tracht in te schatten hoe hoog het risico is dat u de lening niet kan terugbetalen. Hierbij zal er gekeken worden naar uw woonsituatie, uw tewerkstellingsgegevens, de bestaande maandelijkse schuldenlasten en de historiek die u heeft bij de bank in kwestie.
Wanneer de bank uw financieel profiel heeft bepaald en uw leningsaanvraag wordt goedgekeurd, dan zal u hier een bericht over krijgen.
Ook bij een negatieve beslissing zal u hiervan op de hoogte worden gesteld. In dat geval kan u proberen om bij andere kredietverstrekkers een autolening af te sluiten. Hou er echter wel rekening mee dat hoe soepeler een kredietverstrekker is, des te meer kans er bestaat dat ook de voorwaarden minder aantrekkelijk zijn. Lees hier verder indien uw autolening aanvraag geweigerd werd.